Att lära sig prata: så lär dig barnen att tala

Många föräldrar oroar sig för barnets språkutveckling. Språkutvecklingen är viktig för alla barn. Det här är en guide till vad du kan förvänta dig.

Så kommunicerar din bebis

Ett barn kan förmedla vad han/hon behöver och vill redan innan språket har utvecklats. De kan skrika när de är hungriga, jollra när de är nöjda och glada och vända bort huvudet från mat de inte tycker om. Eller peka på en leksak de vill ha. De här tidiga ljuden och gesterna är hela fundamentet för barnets fortsatta språkutveckling.

Precis som när vi vuxna lär oss ett främmande språk, brukar barn förstå mer än de själva kan uttrycka. Barnexperter gör en skillnad mellan vad barn förstår (receptivt språk) och vad de faktiskt kan säga (expressivt språk). Om du lyssnar riktigt noga förstår du förmodligen det mesta. Men hur vet du att ditt barn verkligen har förstått? Ett sätt är att observera barnets reaktioner på det du säger.

När lär bebisen sig att känna igen sitt eget namn?

Många barn börjar lära sig att känna igen sitt eget namn när de är mellan fyra och åtta månader gamla. Du vet om din bebis kan sitt namn om hon eller han vänder sig mot dig när du uttalar namnet högt. Men se till att ditt barn lyssnar till namnet och inte bara till ditt speciella tonfall.

När säger min bebis sina första ord?

Strax efter sin 1-årsdag brukar en bebis börja uttala sina första ord. När din bebis är cirka 20 månader kan han/hon lära sig upp till nio nya ord per dag. Det är över 250 nya ord på bara en månad! Vid två års ålder brukar ditt barn nå ännu en milstolpe: Nu börjar han/hon sätta ihop orden två om två ”mjölken borta” (som betyder att barnet har druckit upp sin mjölk eller att barnet har råkat spilla ut all sin mjölk).

Det är svårt att säga i exakt vilken ålder ett barn förväntas nå ett visst stadium i sin språkutveckling. De flesta barn brukar nå sina respektive milstolpar med några månders mellanrum från varandra. Om du oroar dig för ditt barns språkutveckling kan du ta upp detta med er BVC-skötare.

Checklista över språkutveckling:

Nio månader

  • Vänder sig din bebis mot dig när du säger hans eller hennes namn?

12 Months

  • Ger ditt barn ifrån sig ljud som da-da eller ma-ma?

  • Kan ditt barn säga minst ett ord?

18 månader

  • Kan ditt barn säga flera enstaka ord?

Två år

  • Kan ditt barn känna igen personer han eller hon känner, föremål och kroppsdelar?

  • Peka mot ett föremål eller en bild när du uttalar namnet på det?

  • Upprepa ord han eller hon har hört under ett samtal?

  • Använda tvåordsmeningar?

  • Följa enkla instruktioner?

Så hjälper du ditt barn att utveckla sitt språk.

1. Börja tidigt

Från barnets allra första sekund ute i världen kan du prata, sjunga och läsa för henne eller honom. Försök att prata och sjunga så mycket som möjligt, även vid måltider, under badet eller när ni byter blöja. Båda kommer garanterat att ha roligt och din bebis lär sig mycket.

2. Tala med och inte till ditt barn

Även om ditt barn inte har lärt sig att uttala sina första ord än kan ni föra ett samtal. Behandla ditt barns babblande som riktigt tal och svara med riktiga ord som om du förstod precis vad han eller hon säger (även om du inte förstår ett dyft). Låt ditt barn svara med ännu mer babblande. Det kanske verkar fånigt, men faktum är att på det här sättet lär sig barnet hur ett samtal fungerar, att man turas om att prata och lyssna.

3. Lek namnleken

Du kan hjälpa ditt barn att lära sig nya ord genom att uttala namnet på barnets leksaker högt. ”Här kommer bollen” eller ”Mmm så gott det är med flingor.” När ditt barn väl har fått kläm på ett ord kan du kolla om hon eller han har förstått gneom att fråga ”var är bollen?” och låta barnet svara genom att peka på bollen. När ditt barn är ännu äldre och kan uttala ordet, kan du gå vidare till att hålla upp bollen och fråga ”vad är det här?” och låta ditt barn svara ”boll.”

4. Bygg och utöka

När ditt barn har lärt sig att prata med två ord tillsammans förtydligar du hennes svar med en hel mening. Om ditt barn säger ”inte anka” kan du fråga: ”Så du vill inte ha ankan?” Genom att förtydliga det barnet precis sa kan du sakta introducera innebörden av en hel mening.

Det är viktigt att komma ihåg att språket utvecklas i allt ni gör tillsammans.

Sjung, prata och lek med ditt barn så fort du får chansen. Då undervisar du ditt barn samtidigt som ni stärker er relation. Och dessutom har ni roligt ihop.

Cookiemedgivande