Resa med barn

Kanske det äntligen är dags att åka på den där kraftigt försenade familjesemestern? Eller kanske du till och med är redo på flera äventyr med dina barn i släptåg? Det är inte ovanligt att man inför en resa känner sig lite överväldigad och tänker att alltihop bara hade varit lättare om man hade valt att stanna hemma.

Logistiken bakom en utflykt eller resor kan minst sagt vara utmanande. Om du ser resan som ett äventyr kommer dina barn också göra det. Om resorna är roliga blir dina barn mindre benägna att streta emot.

För att minska stressmängden är det viktigt att man har gott om tid när man ska bege sig hemifrån. Om något vanligtvis tar en timme med ett barn, tänk på att samma utflykt kanske tar minst två timmar med två eller fler barn.

Att åka på familjeresor eller ordna enklare utflykter kan vara ett gyllene tillfälle för ditt barn att lära sig mycket om det sociala spelet: att dela, vänta på sin tur och ha tålamod. Resor innebär att ni kan tillbringar tid ihop och som familj och skapar underbara familjeminnen.

Anpassa efter på dina barns åldrar

Småbarn har begränsad koncentrationsförmåga och lär sig genom att pilla på allt. Om du tar med dig barn till snabbköpet, se till att du har skrivit en inköpslista så att du snabbare kan plocka ihop sakerna du behöver. Ta med en liten leksak så att det yngsta barnet har något annat att göra än att plocka upp massa saker medan du står i kö i kassan.

Planera framåt

Även om spontana ärenden eller aktiviteter kan vara roliga kan förändringar av rutinen vara svåra att hantera för barn, särskilt om de är yngre. Berätta för dem vad som kommer ske i förväg och involvera dem i planeringen. För att minimera stressen, som lätt kan uppstå i sista stund, försök packa så mycket som möjligt dagen innan. Uppmuntra barn i skolåldern att lära sig om de platser ni planerar att besöka, hjälpa till med att titta på kartor, ta reda på väderprognosen i förväg, osv.

Res på natten

Vid långa bilresor föredrar vissa familjer att köra hela natten, alternativt åka hemifrån mitt i natten i hopp om att barnen ska sova på vägen.

Glöm inte favoritsakerna

Dubbelkolla så att ni packat den där dockan (ta en extra) eller den där favoritfilten.

Fixa allt permanent i förväg

Det inkluderar kläder till varje barn, leksaker och böcker, barnvagn, skötväska, ryggsäckar, bilbarnstolar, osv.

Låt barnen hjälpa till med att välja spel, böcker och leksaker

Ni kan ta med filmer, musik (det är bra om man kan sjunga med) eller böcker – mycket går att låna från lokala bibliotek, alternativt andra aktiviteter för att undvika tristess under resan.

Gör reselådor

Om ni har tillräckligt med utrymme i er bil, fyll en skokartong med åldersanpassat aktivitetsmaterial (färgläggnings- eller pysselböcker med kritor eller pennor, klistermärken, pappersdockor, osv.) så att varje barn har något att göra.

Lek lekar som är lätta att lära sig

Fråga de yngre barnen vilka färger de ser eller be dem räkna lastbilarna – äldre barn kanske vill rita en bild av vad de sett på vägen.

Packa massor av nyttiga snacks och drycker och återanvändbara bestick

Det sparar tid och pengar och kan göra det lättare att bestämma var och när man ska stanna för att äta. Låt barnen hjälpa till att välja. Försök göra en matplan, så att resan inte blir en ursäkt till att äta snacks hela dagen.

Gör ofta stopp

Använd pauserna för att gå på toaletten och sträcka på benen, på så sätt kan ni bli av med lite överskottsenergi. Under tio minuter till en kvart kan man springa runt, kasta boll eller hoppa hopprep – sånt kan göra de kommande timmarna uthärdliga. Beroende på er resväg, planera framåt och leta upp en park längs vägen där ni kan gå en promenad eller hitta en lekplats.

Med bra planering och lite tur kan er familjeresa bli en trevlig och en minnesvärd upplevelse för hela familjen.

Cookiemedgivande