Hur du gör tandborstning till en kul aktivitet

För att ditt barn ska ha friska tänder och ett friskt tandkött krävs en regelbunden rutin: två gånger om dagen – något som inte är så poppis hos alla småbarn. Om din småtting ogillar eller vägrar borsta tänderna, spana in följande tips för att göra det hela enklare – kanske till och med roligare? – för alla inblandade.

Lek och tips vid borstning

Hitta en strategi för att undvika tårar – här är några förslag på lekar som kan hjälpa:

Skapa en lättsam stämning. Lek tittut medan du borstar tänderna för att lätta på stämningen för alla inblandade, särskilt för spädbarn och yngre småbarn.

  • Borsta i takt. Sjung en favoritlåt eller spela musik på din telefon för att uppmuntra att tandborstningen fortgår tills musiken slutar. Välj en låt som är ungefär två minuter lång och borsta under hela låtens längd. Tandborste kan användas som mikrofon för att riva av några extra skratt.

  • Tävla mot klockan.Sätt en timer eller använd telefonens stoppur – tävla mot klockan och borsta hela vägen fram till mållinjen.

  • Involvera leksaker.Sätt ditt barns favoritgosedjur nära vasken och ”borsta” gosedjurets tänder. Säg till ditt barn att gosedjuret vill ha sällskap och inte vill behöva borsta tänderna ensam.

  • Ge lite ansvar.Ditt barn kanske är redo för att pröva saker som är till för ”lite större barn”, som att ta upp koppen, hålla i tandborsten eller klämma ut tandkräm ur tuben. Låt barnen hjälpa till! Det skapar en känsla av självständighet och kontroll över vad som annars kan framstå som en tråkig tvångsaktivitet.

  • Gör tandborsten till en del av leken. Ditt lilla barn kanske gillar en tandborste som lyser upp efter två minuters tandborstning, eller en som spelar musik så att barnet vet att det kommer fortsätta tills musiken tar slut.

Tillbehör som gör bebisars och småbarns tandvård roligare

När du har börjat lära ut hur man borstar tänderna kan du sätta upp en tandborststation i ditt badrum med följande roliga tillbehör:

  • Barntandborste. Välj en tandborste som är dekorerad med något som ditt barn gillar. Ta med ditt barn till affären och låt hen välja en tandborste som de gillar bland de tandborstar som är åldersanpassade.

  • Barntandkräm. Barn under tre år bör använda en mycket liten mängd av tandkräm med fluor, ungefär en mängd som motsvarar ett riskorn. Välj en tandkrämstub med färgglad design eller roliga figurer. Visa typer av tandkräm pressas till och med ut i en stjärnformation – det tycker barn är kul. Om ditt barn bara inte gillar smaken av vanlig tandkräm finns det gott om smaksatta varianter.

  • Speciell tandborsthållare. Ditt barn kan förvara sin tandkräm och tandborste i en kopp. Välj något ljust och färgstarkt – kanske en kopp som har ett tryck från en favoritseriefigur?

Det finns mycket att tänka på när det gäller ditt barns utveckling. För att ditt barn ska komma in i hälsosamma tandvårdsvanor, börja med att borsta barnets tänder så snart de dyker upp. Att göra tandborstning till något roligt och lätt redan från tidig ålder bidrar till att hälsosamma vanor upprätthålls.

Cookiemedgivande