Flyga med ett litet barn

Många små barn tycker att ett tidigt flygplan är det absolut mest spännande sättet att resa på. De älskar att titta på fordon: vagnar, lastbilar och, såklart, flygplan. Utöver det får de åka rulltrappa, tåg, buss och hiss – allt innan de ens gått ombord på själva flygplanet. Där finns de oändligt fascinerande borden, fönsterskärmarna och de pyttesmå badrummen, som man kan utforska om och om igen.

Föräldrarna kanske längtar tillbaka till den tid då flygresan var mer behaglig och glamorös, eller åtminstone kabinen mindre fullsatt. Ett barns entusiasm är däremot svår att motstå.

Uppmuntra ditt barns äventyrsanda genom att peka på affärer, fontäner, konstverk och skulptur på väg mot gaten. Lägg märke till andra familjer som reser tillsammans och prata med ditt barn om var de kommer ifrån och vart de kan vara på väg – ett fantastiskt sätt att få tiden att gå.

Här är några tips som gör flygresor roligare och mindre stressiga:

Försök att se till att alla sover så mycket som möjligt före avresa och håll er till rutiner så långt som möjligt.

  • Ni kan spara lite tid (åtminstone kötid) om ni checkar in online innan ni åker hemifrån, eller tar hjälp av en själv-incheckningsautomat på flygplatsen.

  • En bärstol är ett bra sätt att bära bebisar eller småbarn på och låter dig ha händerna fria. Den måste dock tas av innan du går igenom säkerhetskontrollen.

  • Låt varje barn ha en egen liten ryggsäck med några små leksaker eller böcker, ett nerpackat mellanmål och ombyte vid eventuella olyckor.

  • Familjer med små barn erbjuds ofta möjligheten att få gå på flygplanet först. Utnyttja tillfället så att ni inte behöver tränga er fram bland andra för att hitta rätt plats. Gå av flygplanet sist av samma anledning, om ni inte måste skynda er för hinna med ett anslutande flyg.

  • Du kan beställa speciella barnmåltider i förväg.

  • Se till att ha tillräckligt med tid mellan de anslutande flygningarna, om det är möjligt. Det ger barnen en chans att gå/springa runt och göra av med lite extra överflödsenergi. Om ni har ont om tid, be kabinbesättningen om hjälp. Om du fått hjälp i förväg kan ett fordon stå redo för att snabbt hjälpa er ta er till er nästa gate.

  • Checka in barnvagnen vid gaten, på så sätt kan ni få nytta av den när ni ska ta er igenom flygplatsen istället för att behöva bära barnen.

  • Om du vill ha en liten paus under flygningen, gå lite fram och tillbaka i gången när skylten om fästa säkerhetsbältet inte längre lyser.

  • Tveka inte på att be kabinbesättningen eller personen bredvid om hjälp, särskilt om du reser som ensam vuxen med dina barn. Många har upplevt eller kommer uppleva liknande situationer och har oftast inget emot att hjälpa till.

Om ditt barn får ett utbrott mitt under flygningen, oroa dig inte för vad övriga personer på flygplanet tänker. Fokusera på dina barn och att de har det så bra som möjligt. Att resa är ett stort äventyr – njut!

Cookiemedgivande