Sömnträning för småbarn – problem med och störningar i rutinen

Efter att ha kunnat bocka av milstolpar som att stå och gå har kanske ditt barns sovmönster, som tidigare var så förutsägbart, blivit mer opålitligt. Tupplurarna på morgonen och eftermiddagen har blivit allt mer oregelbundna, ditt barn vaknar antagligen oftare på natten.

Istället för att sova kan ditt barn tillbringa mer tid i sängen med att flytta sig upp och ner, höger och vänster, och det är också okej. Så småningom, när den nya spänningen släppt, kommer ditt barn att återgå till ett lugnare tillstånd igen. Fram tills dess bör du fortsätta natta när det är dags för en ta en tupplur, men oroa dig inte om hen inte sover.

Nattsömn

Det är troligare att störningar i sömnmönstret uppstår på natten. Du kan hjälpa ditt barn somna om genom att reagera lugnt och bestämt och göra om samma ritualer som tidigare. Ge ditt barn ungefär tio minuter för att kunna somna på egen hand samtidigt som du står bredvid. Stryk försiktigt ditt barn över ryggen ett par gånger för att visa att du är där och dra dig sedan tillbaka.

Ätande

Ätmönster kan också rubbas. Ditt barn kan variera från att nästan inte äta någonting under en måltid till mer än dig vid nästa. Så balanserar de själva på ett bra sätt, så länge du inte gör en stor sak av det. Som mellanmål kan du ge snacks med högt energiinnehåll, såsom bröd med färskost.

Cookiemedgivande