Hur fungerar en Pampers®-byxblöja och vad är den gjord av?

Som förälder vill du ha en 100-procentigt säker och bekväm byxblöja som håller ditt barn torrt och låter det utforska världen. Pampers® har utformat byxblöjor i 50 år just med tanke på detta: säkerställa att prestanda och komfort går hand i hand med säkerhet.

Läs mer om allt som ger Pampers®-byxblöja sin kvalitet och pålitlighet, från valet av beståndsdelar (vilka vi använder och vilka vi inte använder!) till hur våra byxblöjor fungerar.

En 100-procentigt säker sammansättning som kommuniceras med fullständig insyn

Innan beståndsdelarna får ingå i en Pampers®-byxblöja genomgår de en ytterst noggrann urvalsprocess.

Våra forskare samarbetar med barnläkare, hudläkare för barn och toxikologer för att validera säkerheten på de utvalda beståndsdelarna och våra färdigställda produkter för barn.

Alla beståndsdelar vi använder är dermatologiskt testade och uppfyller utvärderingskriterierna i SCCS/1564/15 från EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet (SCCS).

Visste du?

Pampers® kommunicerar öppet listan över ingående beståndsdelar på förpackningarna av Baby-dry™, Baby-dry™ byxblöjor och Premium protection™ blöjor så att föräldrar kan göra sina val med fullständig insyn.

Hur fungerar en Pampers®-byxblöja och vad är den gjord av?

Varje beståndsdel i en Pampers®-byxblöja har en specifik funktion, men alla har samma ändamål: att ge säkerhet, komfort och prestanda för ditt barn.

PampersPants_SWE_600x400

- Absorberande kärna: Detta är kärnan i Pampers® teknologi! Den suger upp fukt och håller fukten borta från barnets hud för att bevara huden frisk och torr.

Det här är allt som finns i den absorberande kärnan:

  • Superabsorbenten: är ett material som är vanligt i alla engångsblöjor. Materialet har förmåga att absorbera upp till 30 gånger sin egen vikt! Det suger upp och fångar in vätska på bara ett par sekunder. De här superabsorbenterna är fullständigt säkra och kemiskt inerta enligt vad som framgår av mer än 400 studier (utförda på över 300 000 blöjor!) av den här beståndsdelen och möjliga kontakter, särskilt beröring med hud.

  • Cellulosa: är ett material av naturligt ursprung som absorberar fukt. All cellulosa som används i Pampers® byxblöjor härstammar från hållbara källor. Det är ett sätt som Pampers® engagerar sig för hållbart skogsbruk och uppfyller kraven i EU-förordningen nr 995/2010. Pampers® har utvecklat en unik kombination av superabsorbenter och cellulosa för byxblöjor med hög prestanda som hjälper till att ge ditt barn skön komfort. Att hitta den rätta balansen mellan superabsorbenter och cellulosa i byxblöja säkerställer att den varken blir för tjock eller hindrar barnets rörelser (och man slipper den våta hängande klumpen!).

  • Polypropen och polyester

- 360° midjeresår: Den mjuka midjeresåren påminner om den som finns på barnunderbyxor och är utformad för barnets komfort och enkelt byte. Den är tillverkad av mjuka polypropenfibrer (som hos underkläder och andra plagg) och elastiskt material.

- Återförslutningstejp: En klibbig tejp för att underlätta omhändertagandet av den använda Pampers®-byxblöja. Den är tillverkad av polypropen och lim för att fästa ordentligt på byxan.

- Ytskiktet: drar till sig fukten inuti byxblöja för att hålla barnets hud torr och fin. Ytskiktet som kommer i beröring med barnets hud innehåller polypropenfibrer för att göra det mjukt och bekvämt för barnet.

- Bakstycket: är baksidan på byxblöja. Det är till för att hålla fukten i byxblöja så den inte går igenom till sängen eller barnets kläder. Bakstycket består av polyeten och en yttre ram av polypropen för mjukhet och komfort.

- Flexibel resår: hjälper till så byxblöja följer barnets kroppsform och runt benen för ytterligare komfort och för att undvika läckage. Pampers® använder inte gummi eller latex som skulle kunna vara allergiframkallande. Istället använder vi elastan och polypropen.

- Lim: används för att hålla ihop beståndsdelarna och undvika läckage. De kommer aldrig i beröring med barnets hud. Pampers® använder enbart lim som inte innehåller lösningsmedel. För att uppfylla våra kunders förväntningar har vi tillsammans med våra leverantörer arbetat på att förbättra doften på några av limmen. De här materialen genomgår en ytterst noggrann urvalsprocess och ingående utvärdering och de är bevisat säkra att använda. De är inte i beröring med barnets hud. Ingen av de 26 allergener som finns uppräknade i EU-direktiv 2003/15/EG används i någon av de här materialen.

- Lotion*: För att skydda barnets hud och hjälpa till att minska risken för blöjutslag har vi applicerat ett skyddande balsam på byxblöja ytskikt. Beståndsdelarna i den här lotionen uppfyller EU-direktiven. Den innehåller

  • Petrolatum: ”Petrolatum är samma sak som Vaselin®, ett omtyckt säkert och oförargligt preparat som använts allmänt inom dermatologin i över 100 år. (…) allmänt använt för att minska risken för blöjutslag hos nyfödda.” förklarar läkaren Alain Taïeb, chef för barndermatologi på CHU Hospital i Bordeaux. Det renas till farmaceutisk grad och är fullständigt säkert för barn.

  • Extrakt av Aloe Vera-blad (Aloe barbadensis).

  • Paraffinum Liquidum som är en fet substans som används i läkemedel för att förhindra uttorkning av huden.

  • För sina fuktgivande egenskaper använder vi en emulgator som används allmänt i läkemedel och kallas stearylalkohol.

- Roligt mönster som dekoration på utsidan av byxblöja roar både barn och föräldrar! Det innehåller icke-sensibiliserande färgämnen som inte är vattenlösliga (så de kan inte gå in i huden).

- Fuktindikator (enbart på våra Premium Protection™ byxblöjor): Sååå praktiskt! Remsan växlar färg för att visa dig när det är dags att byta blöja! Det är en gul remsa som reagerar på förändringar av pH-värdet och som blir blå när den kommer i kontakt med barnets urin.

.

:::IMAGE::: 

Elastan, polyester, polypropen… vad är det för något?

Alla fibrer som finns i Pampers® byxblöjor finns också i… både dina och ditt barns kläder! De är tekniska fibrer med specifika egenskaper som bidrar till komforten och prestandan hos Pampers® byxblöjor.

  • Polypropen ger mjukhet och komfort till alla delar av byxblöja som kommer i beröring med barnets hud. Det är en ytterst tålig fiber och eftersom den inte bryts av bildas inga ”noppor” och man slipper friktion mot huden.
  • Polyester hjälper till att fördela fukten över hela byxblöja längd. Det används också mycket i sportkläder.
  • Polyetenfilmen på vårt bakstycke har två särskilt viktiga egenskaper: Det är både vattenavstötande och kan andas. Kliniskt testat för att förebygga läckage och hjälpa huden förbli fin och torr genom materialets mikro-luftningskanaler.
  • Elastan är en elastisk fiber som finns i många tyger. Mammakläder innehåller ofta elastan! De elastiska egenskaperna hjälper byxblöja att sitta perfekt på plats och följa barnets rörelser utan att lämna märken på huden eller att byxblöja läcker.
    De här fibrerna är smart kombinerade för att dra fukten till mitten av byxblöja och fånga in den där för att begränsa bakterietillväxt.

    Eftersom vi vill ge ditt barn 100-procentigt säkra blöjor och byxblöjor finns det några saker vi inte har med i produkternas sammansättning.

    Pampers® använder inte några oönskade substanser i sina produkter. Barnens säkerhet har alltid stått högst upp på vår prioriteringslista.

    Om du har frågor om Pampers® byxblöjor ber vi dig gå in på vår sida med Vanliga frågor (FAQ) eller ringa vår Kundtjänst, öppen måndag till fredag mellan kl. 09 och 17, på tel. 020350029 (gratis service- och telefonnummer)

     

    Pampers säkerhetslöfte

    Oberoende tester och expertutlåtanden om Pampers® blöjor

    Vanliga frågor (FAQ)

    Cookiemedgivande