Vård av navelstumpen hos nyfödda

Här hittar du instruktioner för hur du vårdar bebisens navelssträngsstump – hur du hjälper den läka, torka och falla av på ett säkert sätt. Du får också reda på hur du tyder tecken på infektion och när du behöver ringa barnavårdscentralen.

Tips på hur du vårdar navelsträngen följ de här riktlinjerna för att hjälpa till att skydda din bebis navelsträngsstump.

  • När du byter blöja bör du vara extra uppmärksam på området längst ner på strängen, närmast naveln. Torka den försiktigt men noggrant för att få bort eventuell fukt eller partiklar som samlats där. En bomullspinne fungerar bra. Var inte orolig att du skadar bebisen, de har inga nervändar i navelsträngsstumpen.

  • Försök låta den lufta sig. Det kommer att bidra till att den läker och torkar snabbare.

  • Försök undvika blöjor som river mot stumpen. Du kan vika ner blöjorna under navelsträngsstumpen eller använda engångsblöjor med en skåra upptill.

  • Låt navelsträngsstumpen falla av av sig själv. Förr i tiden föreslog man ofta rengöring med alkohol. Ny information visar att naturlig uttorkning gör att navelsträngsstumpen faller av snabbare.

  • Bebisar föds med navlar som går inåt eller är utstående. Försök inte ändra navelns utseende, t.ex. genom att trycka in den, tala med din vårdgivare om du är orolig.

  • Det går bra att bada barnet medan stumpen sitter kvar.

Tyda varningstecknen

  • Om det kommer ut gult var från navelsträngen, om den luktar illa eller om området längst ner är rött och svullet kan det vara infekterat. Det är i så fall lämpligt att kontakta barnavårdscentralen.

  • Rodnad kan också bero på att den torra navelsträngen irriterar huden runtomkring. För att kunna avgöra vad som orsakar irritationen kan du försiktigt hålla undan stumpen från det röda området och markera området med en penna. Vänta en halvtimma eller timma och kontrollera igen. Om rodnaden fortfarande är där och särskilt om den har spridit sig utanför din markering bör du kontakta barnavårdscentralen snarast. Om rodnaden bara är en irritation från stumpen kommer det att gå över av sig självt om ett litet tag.

  • Ibland kan du se små mängder blod som kommer från naveln. Det är normalt när blodkärlen separeras. Om du ser blod kan du först testa att tillsätta lätt tryck. Om blödningen inte slutar efter fem till sju minuter med konstant tryck bör du ringa barnavårdscentralen.

  • När navelsträngen faller av kan bebisens navel svullna och vätska lite. Det kallas för navelgranulom. Din vårgivare kan vid behov behandla detta med en uttorkande medicin som kallas silvernitrat.

Följ tipsen ovan noggrant så kommer ditt barns navelsträng att torka och falla av inom några få veckor.

Cookiemedgivande