En guide till ditt barn bajs

Bebisbajs är förmodligen något du förväntade dig behöva hantera som förälder, men berättade någon någonsin för dig hur mycket innehållet i ditt barns blöja kan variera?

Barnbeck (mekonium)

Ditt barns första blöjor kommer antagligen innehålla en kladdig, mörkgrön, tjäraliknande substans som knappt luktar något alls – det kallas för barnbeck. Det tar några dagar för allt beck att komma ut ur ditt nyfödda barns tarmsystem, men efter att det hänt blir ditt barns bajs ljusare och lösare.

Vanligt bebisbajs

När allt barnbeck kommit ut ur ditt barns tarmar kan det vanliga bajset variera beroende på hur du matar ditt barn.

  • Amning. Under de första månaderna kan ditt barns avföring se ut som senap, sakna lukt och påminna om en rinnande ibland kornig konsistens.

  • Välling. Bajset hos ett barn som matas med välling är vanligtvis fastare och luktar mer än bajset från ett ammande barn. Det tenderar vara mörkare i färgen – bajs från ett barn som matas med välling kan vara ljusbrunt eller till och med få en gulgrön nyans.

Vad färgerna på bebisbajs kan betyda

Färgen på ditt barns bajs kan variera från det senapsfärgade hos barn som får bröstmjölk till de mörkare nyanserna hos vällingmatade barn och sedan vidare till andra färger såsom exempelvis grönt. Det kan verka oroväckande första gången du ser det, men det är vanligtvis helt ofarligt. Så länge ditt barn verkar må bra och ha det bra utan att uppvisa förändringar i sitt beteende, sov- eller matmönster så är det förmodligen ingen anledning till att oroa sig.

Kontrollera alltid med din läkare om ditt barns bajs är:

  • Rött. Spår av rött kan bero på blod i din bebis avföring. Om bajset är rött är det viktigt att ditt barns läkare undersöker vad som kan ha orsakat färgen. Tänk dock på att det finns gott om ofarliga skäl till rött bajs. Barn kan till exempel ibland svälja lite blod under förlossningen.

  • Svart. Svart avföring kan i vissa fall orsakas av blod från magen eller tarmen, men kom ihåg att bajs som är mörkgrönt ibland kan se svart ut.

  • Vitt eller blekt. Blek eller vit avföring är väldigt sällsynt, men om du ser vitt eller blekt bajs i ditt barn blöja ska du kontakta en läkare – det kan vara ett tecken på en leversjukdom som måste behandlas.

Om du ammar

Under de första veckorna kan en ammande bebis bajsa flera gånger om dagen, ibland så ofta som efter varje matning. Efter cirka sex veckor minskar antalet tarmtömningar. Det kan till och med kan gå flera dagar utan att din bebis fyller en blöja. Så länge avföringen är mjuk – och din bebis äter bra och inte visar några andra symptom – betyder vanligtvis inte mindre bajsa att din bebis är förstoppad.

Om du matar med välling

Om ditt barn får hela eller större delen av sin dagliga näring från välling kan det, under de första veckorna, bli upp till fem fulla blöjor om dagen. Det minskar sedan efter några månader till ungefär en blöja om dagen. Om du är orolig över hur många gånger din bebis bajsar, prata med din barnmorska eller läkare.

Vattnigt bajs – hur man känner igen och hanterar diarré

Om ditt barns bajs verkar vattnigt, speciellt om tarmtömningarna plötsligt börjar komma oftare, kan din småtting ha fått diarré. Vattnigt bajs i kombination med feber och illaluktande blöjor är sannolikt ett tecken på maginfektion.

När det inte finns något bajs

Här är några typiska tecken på att ditt barn kan vara förstoppat:

  • bajsar mindre än tre gånger i veckan

  • problem med att bajsa

  • större avföring än vanligt

  • hård, torr, klumpig eller foderliknande bajs

  • ovanligt hård mage

  • aptitlöshet

  • bajs och fisar som luktar mer än vanligt.

Det finns några saker du kan göra för att försöka få igång magen igen. Att lägga din bebis ner och försiktigt röra benen i en cykelrörelse kan hjälpa. En försiktig massage av magen kan också lätta en del på trycket.

Till nu har du kanske inte insett hur mycket det finns att veta om bajs – välkommen till föräldraskapet!

Cookiemedgivande