Skapa familyrutiner och ritualer

Barn mår bra av en regelbundenhet och förutsägbarhet som vissa vuxna kan tycka verkar tråkig. Samma rutiner varje dag får dem att känna sig trygga och lär dem ordning och reda. Det är därför som enkla ritualer, som till exempel att sjunga en sång innan läggdags, blir så viktiga för ett förskolebarn. Om din familj har mycket på gång, det händer mycket oväntade saker och schemat är hektiskt kan rutinerna vara extra viktiga för dig och barnet.

Under högtiderna är det extra viktigt att utveckla regelbundna familjeritualer. Att äta samma typ av mat, använda vissa tallrikar och dekorationer och uppleva samma händelser om och om igen, hjälper barn att förstå sitt ursprung, sina värderingar och sin identitet.

Engagera barnet i förberedelserna och prata om vad som ska hända. Visa ditt förskolebarn bilder på samma tillställning från ett tidigare år eller en liknande tillställning från när du var barn. Fastän barnet inte kan göra alla kopplingar nu bygger hon eller han upp en bild av sig själv som familjemedlem och som deltagare i en tradition.

Om du inte tycker om din familjs traditioner kan du alltid hitta på nya. Senare i livet kommer du att höra barnen säga "I vår familj har vi alltid..." som om dina nya ritualer har funnits med i 10 generationer.

Cookiemedgivande