Hudvård för nyfödda: Bebiseksem och torrhud

Vem har inte drabbats av torr hud någon gång? Och vem har inte testat olika hudkrämer för att motverka det? Torr hud är ett universellt besvär. Människor som bor i torra klimat eller i vars familj torr hud är ärftligt har ännu större skäl att klaga.

Det kan vara obehagligt, men torr hud handlar mer om fåfänga än hälsa. Ibland kan dock mycket torr hud orsaka klåda och leda till en cirkel av klåda och kliande, vilket kan resultera i hudinfektioner eller ärrbildning.

Allergisk hudförändring, eller atopisk dermatit, förknippas ofta med torr hud och är faktiskt den vanligaste orsaken till klåda hos barn. Det börjar normaltnär barnet är ett spädbarn, men kan även drabba barnet under dess första år fram till tidig skolålder. Eksem – röda, flagande hudfläckar som kliar – uppstår oftast hos barn med eksem eller andra allergiska reaktioner i familjen, inklusive astma och hösnuva.

Små barn får normalt eksem i ansiktet och/eller på armar och ben. Hos spädbarn eller äldre barn dyker det vanligtvis upp i knäveck och på armbågar. Klådan kan vara svår och orsakar ofta sömnproblem hos berörda barn. Dessutom gör klådan att den onda cirkeln fortsätter, då detta kan leda till fler kliande, röda hudfläckar och resultera i sekundärinfektioner med bakterier eller virus.

Behandling av torr hud och eksem Den viktigaste behandlingen (och förebyggande åtgärden) för torr hud och eksem är att återfukta huden. Bada ditt barn varje dag i ljummet vatten i högst 10 minuter. Avsluta med att smörja huden med en fet kräm eller olja.

Bra produkter omfattar oljiga salvor, som vaselin, och kraftiga hudkrämer. De mest effektiva krämerna finns på tub – om du kan hälla krämen ur en flaska är den inte lika effektiv. Tänk på att alltid visa upp eksemen/utslagen för din BVC-sköterska innan du börjar behandla dem med något starkare medel. Att bada länge kan torka ut huden och göra det värre. Barn med eksem behandlas ofta med topiska steroidsalvor, som skrivs ut av en barnläkare eller dermatolog. Dessa salvor hjälper till att minska inflammationen och klådan, och fungerar mycket bra när de används tillsammans med fuktgivande kräm. Antihistaminer lindrar också klådan och ibland krävs antibiotika om huden är infekterad.

Andra hjälpfulla strategier för torr hud och eksem är att använda en luftfuktare i barnets sovrum, undvika ylle och syntetmaterial i kläder, och att använda doftfria tvättmedel och tvålar. I dagsläget finns det inget botemedel för eksem, men forskning utförs hela tiden på nya mediciners säkerhet ocheffektivitet. Dessutom växer cirka 60 procent ifrån eksem efter sin tredje födelsedag, och 85–90 procent då de är tonåringar.

Relaterade åkommorFler relaterade hudåkommor kan förekomma hos patienter med eksem. Iktyos är en typ av flagande hud som vanligtvis drabbar underbenen. Föreställ dig en lerpöl som torkar och spricker.

Keratosis pilaris är en vanlig åkomma som kännetecknas av utslag (liknande sandpapper) på överarmar, lår och, hos spädbarn, kinder. Dessa två åkommor blir normalt värre på vintern och något bättre på sommaren.

Pityriasis alba består av vita fläckar på huden och syns vanligtvis bäst i slutet av sommaren, då berörda områden får mindre färg än den omgivande huden. Vita fläckar kan också uppstå när ett lindrigt eksem läker och efterlämnar ljusa fläckar av tillfällig natur.

Behandling för alla dessa åkommor består huvudsakligen av en bra återfuktning av huden. Specialkrämer med AHA-syra kan vara bra för iktyos och keratosis pilaris, och regelbunden användning av solskyddskräm kan göra de vita fläckarna vid pityriasis alba mindre tydliga. Alla dessa problem avtar normalt när barnet blir äldre, men kan ibland ses hos äldre barn och vuxna.

Cookiemedgivande