Barnsäkra ditt hem för ett aktivt barn

Lägg dig ner och kryp!

Du kanske känner dig dum, men att krypa runt i ditt eget hem hjälper dig upptäcka vad som är inom räckhåll. När du till exempel kryper omkring under skrivbordet upptäcker du kanske ett telefonjack som måste täckas över eller att skåpet i badrummet innehåller tvättmedel som du hade glömt bort? Ta en titt på alla fyra och gör en lista över allt som måste barnsäkras. Du bör även ta bort alla mattor som kan få barnet att snubbla när de försöker ta sina första stapplande steg.

Täck över alla eluttag

Alla eluttag måste vara barnskyddande, det är det enda sättet att förhindra ditt barns nyfikna fingrar från att komma åt dem.

Täck strömkablar

Krypande spädbarn kan ta sig till de mest otroliga platser ochkommer dra i allt möjligt som de får tag i. Se till att sladdar är utom räckhåll, inklusive de som går till laddare, lampor, TV och hårtork. Ett bra alternativ är att antingen gömma sladdarna eller samla dem under ett kabelskydd. Angående gardiner eller persienner kan man välja varianter utan linor, eller knyta ihop linorna så att de inte hänger så långt ner att din minsting kan få tag i dem.

Barnsäkra kanter

Skarpa hörn på bord, sängramar och stolar bör kläs in i ett mjukt material så att ditt barn inte slår sig mot dem. Praktiska hörnskydd att klistra på kan senare även tas bort.

Barnsäkra möbler

När ditt barn väl har börjat krypa kommer hen försöka hiva sig upp med hjälp av föremål. Småbarn kommer också dra i och luta sig mot möbler för skojs skull. Se till att tunga föremål såsom skåp, byråer, lådor, bokhyllor och annat sitter fast i väggen eller på golvet.

Barnsäkra trappor

Montera säkerhetsgrindar för barn på båda sidorna av trappan. Det finns många olika typer av barngrindar att välja mellan, och de bör vara installerade innan din bebis börjar krypa.

Lås in potentiella faror

Aktiva småbarn är fascinerade av skåp och lådor. Var särskilt uppmärksam vid barnsäkrandet av badrum och kök, men glöm heller bort saker som garaget, förrådet och hemmakontoret. Lås in potentiellt farliga föremål för ditt barn: läkemedel, rengöringsmedel, verktyg, vikter, tändstickor, plastpåsar och allt annat som kan utgöra en fara.

Barnsäkra fönster och dörrar

När ditt barn börjar gå bör du också barnsäkra fönster och dörrar. En barnspärr på fönstret, och att ta bort stora föremål under fönstret, förebygger faror, som t.ex. att din småtting klättrar ut. Stäng dörrar som vanligtvis hålls stängda, men när det finns dörrar som är står på glänt eller är vidöppna, använd då ett dörrstopp för att förhindra att de små fingrarna kläms i dörrkarmen.

Cookiemedgivande