Avvänjning: När är det lämpligt att vänja av en bebis från bröstmjölk?

Du som ammar kanske tycker att det är en underbar upplevelse som för dig och ditt barn närmare varann. Men allt har sitt slut. När vet man att det är dags för avvänjning?

Det finns ingen magisk gräns för när du måste börja avvänja ditt barn från amning. Så länge du och ditt barn är nöjda kan du fortsätta amma fram till småbarnsåldern. Det är också värt att veta att barnen med tiden kommer att avvänja sig själva naturligt, genom att gradvis minska antalet gånger de ammar och öka antalet fasta måltider tills de inte ammar längre över huvud taget.

Här är tre tecken på att avvänjningen har börjat naturligt eller att det kan vara dags att börja:

1. Barnet har blivit för upptaget med annat för att amma. När barnet börjar röra på sig blir hon eller han för upptagen med att utforska världen runtomkring för att sitta still och bli ammad, särskilt under dagen. Bli inte förvånad om ditt barn smyger upp hos dig för lite amningsnärhet innan läggdags då han eller hon är i behov av lite extra trygghet.

2. Ditt barn föredrar fast föda. När ditt barn upptäcker fast föda kommer han eller hon att så småningom mista intresset för bröstmjölk och vilja testa alla nya intressanta smaker och konsistenser som nu erbjuds. Kom dock ihåg att fast föda inte ska ersätta bröstmjölk eller bröstmjölksersättning innan barnet har fyllt ett. Det är bättre att se på fast föda som ett komplement till bröstmjölken (eller bröstmjölksersättningen) tills dess att barnet är ett.

3. Din livsstil har förändrats. Det är inte bara barnets liv som utvecklas. En ny graviditet, förändrad arbetssituation, en schemaändring, nya aktiviteter eller bara en avtagande önskan från din sida att fortsätta amma; dessa är alla giltiga skäl till att börja avvänja ditt barn.

Om du håller på att avvänja ditt barn (eller om barnet håller på att avvänja sig självt) bör du komma ihåg att hans eller hennes känsliga matsmältningssystem inte är redo för komjölk förrän efter 1-årsdagen. Tills dess kan du ge honom eller henne bröstmjölk eller bröstmjölksersättning i en flaska eller mugg som komplement till fast föda. Oavsett när avvänjningen börjar eller hur det sker är denna övergång en del i ditt barns utveckling.

Cookiemedgivande