Cykelsäkerhet för småbarn och bebisar

De flesta föräldrar har livfulla minnen av sina egna försök att lära sig cykla när de beslutar sig för att lära sina barn detta. Trots mindre fall och skrapsår leder erfarenheten till många år av personlig glädje och familjelycka. När ditt barn lär sig att använda pedalerna – oavsett om det är på en tre- eller tvåhjuling – ska du ge massor av uppmuntran. Kom ihåg, det är svårt att lära sig cykla och det tar tid att bemästra denna färdighet.

Det följer med på cykelturen: Sadlar, ekrar och hjälmar Innan ditt barn är redo att cykla på egen hand kanske du vill ta med honom eller henne som passagerare på din cykel. Vänta bara tills ditt barn är minst 1 år gammalt. Vid den här åldern klarar ditt barn av att sitta utan stöd och har en tillräckligt stark nacke för att klara av en lättare hjälm. Tänk på att även med den mest stabila cykeln och välsittande hjälmen kan ditt barn skada sig om du tappar kontrollen eller blir påkörd av ett annat fordon.

Att göra ditt bästa för din lilla passagerare omfattar: 1. Användning av en bakmonterad cykelsits som är ordentligt fäst över bakhjulet. Den ska ha ekerskydd eller remmar som hindrar små fötter och händer från att fastna i hjulet. Sitsen ska ha en hög rygg och en stabil sele som klarar av ditt barns vikt, även om han eller hon tar sig en tupplur. Vissa föräldrar väljer att transportera sina barn i en vagn som täcks av canvastyg eller slitstark plast. Denna metallvagn fästs baktill på vuxencykeln och är stabil och säker. Avståndet mellan vagnens är brett och gör att vagnen inte välter. Dessutom säkras ditt barn även med ett bälte. Det enda negativa är kostnaden – en cykelvagn kan kosta upp till flera tusen kronor. 2. Sätt på din lilla passagerare en lätt hjälm för spädbarn eller små barn för att förhindra eller minimera huvudskador i händelse av en olycka. Cykelbutiker har ett större urval av lämpliga hjälmar än leksaksbutiker så prova där först. Be cykelbutikens personal om råd och hjälp om korrekt passform och justering av hjälmen. Godkända cykelhjälmar är CE-märkta EN 1078 (barn över 7 år och vuxna) och EN 1080 (småbarnshjälm med grönt spänne). 3. Sätt fast ditt barn med selen och kontrollera alla spännen när ni ska cykla tillsammans.

Redo att cykla När ditt barn kan springa, klättra, hoppa och sparka en boll är han eller hon redo för en trehjuling. Ditt barn klarar då av att trampa cykeln. De flesta barn är redo när de är mellan 2 och 4 år gamla. När barn kommer till det här stadiet rör de sig snabbt, vilket ökar risken för fall. Se till att ditt barn har på sig en godkänd hjälm som sitter bra och bekvämt. Att tänka på med trehjulingar: Köp en trehjuling med låg tyngdpunkt och stora hjul. Du kanske ser andra barn i ditt barns ålder som använder små cyklar med stödhjul. Håll dig till trehjulingen, den är stabilare och välter inte lika lätt. Cykla där Låt ditt barn cykla på en säker plats, till exempel på en gångbana som inte är full av människor. Se till att alltid hålla dig i närheten så att du har tillsyn över cyklandet. Det är ingen bra idé att låta ett litet barn på en trehjuling cykla på gatan. Även om du har uppsikt över ditt barn är det en dålig idé: Ditt barn tror att det är säkert eftersom du är där. Den kan vara uppenbart, men ändå värt att framföra: Det är inte säkert att cykla i närheten av en simbassäng eller bilar. Ett barn på en trehjuling sitter lågt och kanske inte uppfattas av exempelvis en förare som backar ut från en uppfart. Insistera att ditt barn bär sin hjälm varje gång han eller hon cyklar, även om det bara är på er uppfart. Cykel för stora barn De flest barn kan tryggt börja cykla på en vanlig cykel med stödhjul när de är 5–6 år gamla. I allmänhet har barn varken balansen eller muskelkoordinatinen att cykla utan stödhjul förrän de är 6 eller 7 år gamla, och ibland ännu äldre. Så här avgör du om cykeln är av rätt storlek för ditt barn: När ditt barn sitter på cykelsadeln med händerna på styret ska trampdynorna nudda marken. Var en bra förebild för ditt barn genom att leva som du lär: Ha på dig hjälmen varje gång du cyklar, oavsett om du cyklar ensam eller tillsammans med någon.

Cookiemedgivande