Skapa din egen bebismat

Din hemmagjorda bebismat är ett gott alternativ till de köpta sorterna. Så här kan du komma igång.

Investera i det grundläggande. Du behöver en mixer eller matberedare, en bra kniv och isbrickor om du vill frysa ner och spara rester.

Håll rent. Din bebis immunsystem utvecklas fortfarande, så tvätta och skrubba rent frukt och grönsaker innan du tillagar dem. Håll rent på förberedelseunderlaget och förvara maten på rätt sätt. Släng resterna från bebisens skål.

Ge barnet det du äter. Om du ska äta potatis till din fiskrätt kan du koka en extra till din bebis. Ditt barns portion behöver inga kryddor. Servera maten ljummen (och mosad för mindre bebisar) så att de inte bränner sig i munnen. All mat lämpar sig inte för barn: vänta till barnet är lite äldre innan du serverar spenat, rödbetor, rovor, morötter och grönkål.

Börja litet. Inför en ny matsort åt gången. Vänta minst två eller tre dagar innan du inför en ny, så att du kan upptäcka eventuella allergiska reaktioner.

Testa dessa beprövade favoriter för att läska barnets smaklökar. Äpplen och päron. Skala, kärna ur och grädda i ugn eller ånga dem. Mosa dem släta och servera. Grön banan. Skala en mogen banan och en avokado. Mosa ihop till en slät smet (behöver inte tillagas).

Om bebisen inte gillar fast föda i början ska du inte oroa dig, bröstmjölk eller ersättning är den huvudsakliga näringskällan under det första året ändå. Nu ska du bara njuta av att visa barnet matens underbara värld.

Cookiemedgivande