När och hur man slutar amma eller ge välling

Det finns inget slutdatum när man ska sluta amma eller flaskmata, det är ett personligt val. Experter rekommenderar att man inte ger sitt barn något annat än bröstmjölk eller välling under de första sex månaderna och att man helst också ska fortsätta under avvänjningsprocessen.

Om du behövde sluta amma tidigare måste du komplettera ditt barns kost med modersmjölksersättning fram tills ditt barn är cirka 12 månader.

Det är helt upp till dig att välja att sluta amma eller att fasa ut välling. Vissa föräldrar slutar efter att barnet uteslutande får sin näring från fast mat, andra fortsätter lite längre, bägge går bra. Gör det som fungerar bäst för dig och ditt barn.

Utöver att ge näring finns det sociala fördelar med att amma eller ge välling. Till exempel kan ditt barn tycka att dessa typer av mat är tröstande, särskilt på natten, om hen är sjuk eller känner sig upprörd.

Om du vill fortsätta amma men tycker det känns obekvämt kan det finnas andra lösningar. Ömma bröstvårtor orsakas ofta av att ditt barn inte får ett ordentligt suggrepp – om du ändrar din position eller teknik kan problemet lösas.

Lättare sagt än gjort, men försök inte jämföra dina särskilda omständigheter med någon annan mammas, låt dig inte påverkas av grupptryck om att sluta amma vid en viss tidpunkt. Tänk på vad som känns rätt för dig och ditt barn.

Hur man slutar amma eller fasa ut välling

Det finns inget ”rätt” eller ”fel” när det kommer till att sluta amma eller ge flaska. Om ditt barn får bestämma kan det rent av hända att din småtting helt enkelt tappat intresset allt eftersom fast mat gradvis blir den primära näringskällan.

Om du väljer att inte göra så tvära kast kan du gradvis sluta amma eller ge välling,. Det finns två fördelar med detta:

  • Fysisk. Dina bröst behöver tid för att anpassa sig till förändringen av mjölkproduktion. Om man slutar plötsligt kan det leda till stockning, en obekväm stram känsla eller till och med bröstkörtelinfektion (en smärtsam inflammation i bröstet).

  • Känsloliv. Ditt barn (och du också för den delen) kanske värdesätter de nära, intima stunderna. Om man gradvis slutar med dem kan det ge er båda tid att vänja er vid förändringen.

Ett bra sätt för att gradvis gå tillväga är att börja med att hoppa över en av era vanliga matningar. Efter att ditt lilla barn kommit in i den nya dagliga rutinen kan du börja göra dig redo för att sluta med ännu en matning.

Du kan välja att sluta med nattmaten sist – det kan vara ett bra sätt att trösta ditt barn nattetid.

Att ta hand om sig själv när man slutar amma eller flaskmata

Även om du fasar ut amning långsamt kan dina bröst ändå bli lite överfulla ibland. För att lindra obehag och förhindra bröstkörtelinfektion kan det hjälpa att trycka ut en liten mängd mjölk under de första dagarna efter att man har minskat antalet matningar. På så vis lättar den smärtsamma spänningen.

Att avsätta lite kvalitetstid mellan dig och ditt barn, som inte handlar om amning eller matning, kan vara ett sätt att skapa en ny typ av närhet. Om du har problem med antingen de fysiska eller känslomässiga aspekterna av att sluta med amning eller flaskmatning, kontakta din barnmorska.

Cookiemedgivande